Πρόκειται για μια λέξη που έχει εισέλθει στη ζωή μας και την ακούμε συνεχώς τόσο στα ΜΜΕ όσο και στην καθημερινότητά μας. Γνωρίζετε όμως πότε ακούστηκε για πρώτη φορά;

Ο όρος αναφέρεται στον κοινωνικό αποκλεισμό, περιορισμό, αποφυγή ή απομόνωση για συγκεκριμένο χρόνο σε άτομα που έχουν προσβληθεί από μεταδιδόμενη ασθένεια με σκοπό την προστασία του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Προέρχεται από την φράση «quaranta giorni» («σαράντα ημέρες» στα ιταλικά) και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Βενετία κατά τον 14ο και 15ο αιώνα. Αναφέρεται στο ειδικό καθεστώς που είχαν επιβάλει οι αρχές σε πλοία που πλησίαζαν στην Ιταλία τα οποία όφειλαν να τεθούν υπό περιορισμό προτού επιτραπεί η είσοδος επιβατών και εμπορευμάτων στη χώρα. Τα πλοία που κατέφθαναν στο λιμάνι της πόλης έπρεπε να αναμένουν για διάστημα 40 ημερών προκειμένου να διαπιστωθεί αν το πλήρωμά τους θα εμφάνιζε τα συμπτώματα της πανώλης. Με την πάροδο του εν λόγω διαστήματος, και σε περίπτωση που δεν είχαν συμπτώματα, τότε μπορούσαν να αγκυροβολήσουν κανονικά και να επιδοθούν στις δραστηριότητές τους. Το μέτρο της καραντίνας, κατά τον ίδιο τρόπο με σήμερα, ήταν υποχρεωτικό προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανούκλας που είχε χτυπήσει την Ευρώπη εκείνη την εποχή.

Αντίστοιχος όρος ήταν και το «trentino» ο οποίος περιέγραφε το διάστημα περιορισμού 30 ημερών και που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1337 στη Δαλματία.